Szeretnéd másképp is látni a világot? Olvass Szivárványálom könyvet!

Mesélj egy kicsit az Égből hulló versekről. Hogyan talált rád a regény ötlete?

Azt hiszem, az ötlet még a Flash megjelenése körül jelentkezett. Valami újat szerettem volna, ami kicsit más, mint a többi. A Csillagvizsgáló óta biztos vagyok abban, hogy az ifjúsági történetek különleges helyet foglalnak el a szívemben, így nem volt nehéz „belehelyezkedni” az Égből hulló versek világába. Sok szép emlékem fűződik az alkotási folyamathoz, végeláthatatlan arborétumi séták és írós délutánok…

 

A kötetben fontos szerepet játszik a költészet. Tudatos választás, vagy fogalmazhatunk úgy, hogy „megsúgta a főszereplő”?

Abszolút tudatos. Azért, mert én is elszánt rajongója vagyok a lírának (különösen a magyar lírának), és mert ezzel szeretném üzenni, hogy megéri verseket olvasni, akkor is, ha esetleg az iskolai versmagolások miatt kellemetlen emlékeink fűződnek hozzájuk. A mai magyar kortárs költészet nagyon sokrétű és érdekes, izgalmas keresgélni. Plusz hozzá kell tennem: folyamatosan megvan az újdonság varázsa, mivel nem tudunk mindent elolvasni… Hát olvassunk annyit, amennyit tudunk, és töltekezzünk az élményekkel! 😉

 

Több idézet is található a regényben különféle versekből. Mi alapján válogattál?

Nem volt különösebb terv. Jó pár verseskötetem van itthon, számtalan antológia, így magam mellé vettem őket, lapozgattam, és ami megtetszett, kijegyzeteltem.

 

Saját verseket is rejt a kötet. Sokan tudják, hogy civil néven néhány szépirodalmi lapban megjelent már versed. A könyvben olvasható költemények miben másak azokhoz képest?

Teljes mértékben másak! Igyekeztem Sebő és René stílusát felvenni, ha a versírásról volt szó. Ha a civil néven megjelent verseimet vesszük figyelembe, ott egy picit más irányt és stílust képviselek. Próbáltam a karakterek hangján megszólalni, a gondolkodásmódjukat tükrözni. Bízom benne, hogy sikerült!

 

Nagyon szűk a szereplők száma. René családja is csak említés szinten jelenik meg. Szinte nulla a kitekintés a külső környezetre. Tudatosan „zártad be” őket ennyire, vagy a történet hozta magával?

Aki már olvasott tőlem, észrevehette, hogy karakterközpontú regényeket írok. Így itt is az volt a cél, hogy René és Sebő érzéseit helyezzem fókuszba. Alapvetően nem szeretek túl sok szereplővel dolgozni, ez is egy ok, amiért ebben a kötetben Sebő szülein kívül gyakorlatilag csak említésszinten hallunk másokról. (Zárójelben jegyzem meg: viszont a legújabb ötletem már több karaktert követel. Fogalmam sincs, mi lesz belőle, egyelőre izgatottan tanulmányozom a kibontakozó jeleneteket.)

 

Mik a terveid a jövőre nézve? Ahogy említetted, szívügyednek érzed az ifjúsági történeteket. Elképzelhető, hogy a jövőben még olvashatunk tőled ilyesmit?

Nem is kérdés! Hogy mit és mikor, arra még nem tudok választ adni. Reméljük, sok jót tartogat a jövő! És itt is hálásan köszönöm azoknak, akik bizalmat szavaznak az Égből hulló verseknek!

 

A kötet április 30. éjfélig rendelhető elő kedvezményesen az alábbi linkre kattintva:
https://szivarvanyalom.hu/termekcimke/egbol-hullo-versek/