Szeretnéd másképp is látni a világot? Olvass Szivárványálom könyvet!

Sokan és sokféleképpen megkérdezték, miért pont a drog áll központban, mint a megjelenésre váró regényem témája. Úgy döntöttem, válaszolok rá egy rendhagyó bejegyzés keretein belül. Azokat a kérdéseket használom fel, amiket eddig az Olvasók tettek fel nekem, kicsit átdolgozva, átírva.

Miért írsz drogosról? Honnan szerezted az információkat?

Úgy gondolom, a társadalomban elég nagy diszkriminációnak vannak kitéve a különféle tudatmódosító szerekkel élő személyek, akárcsak a homoszexuálisok.

Az emberek gyakran könnyen ítélkeznek, hamarabb, mint kellene, és nem gondolnak bele elég mélyen, mit élhetnek át ezek az emberek. Persze, vannak akik tudatosan választják ezt az utat, hóbortból, hogy elég menők legyenek a saját köreikben – őket nem támogatom. Mindig elkeserít a tudatos önpusztítás, viszont érdekel a másik oldal is, az a réteg, akiket belerángatnak ebbe, és megszállottá tesznek.

Alex, a Rush c. melegregényem főszereplője pontosan így lesz ép, normális emberből heroinista. Bekövetkezik egy tragédia az életében, amiből nem tud kilábalni, és az akaratán kívül vonják be őt a szerfüggőség világába.

Nem teljesen tudatos választás volt, hogy drogosról akarok írni. Sokáig csak ismerkedtem a karakteremmel, mire „elárulta”, hogy drogos, ezzel pedig elég nehéz feladatot állított elém. Alex heroinista és szenved. Remény nélkül küzd, sodródik a hétköznapokban, és számára már semmi nem számít, kivéve az újabb belövés pillanatát, amire úgy sóvárog, mint fuldokló egy újabb légvételre. A drog az ő mentőkötele, mindaz, ami még a földi élethez láncolja.

Az információk teljes mértékben az internetről származnak, cikkeket, és rövidebb-hosszabb hangvételű írásokat olvastam a drogfüggőséggel kapcsolatosan. Elég mélyre ástam magam, eleinte megbotránkoztatott a téma, aztán izgalmat láttam benne. Kihívást, mert szeretném jól csinálni. (Kicsit félek, hogy elszúrom, de bízom magamban, és reménykedem, hogy jól sikerül.

Elég húzós téma. Hogyan birkózol meg az érzelmi részével? Sikerül átérezni a karakter vívódásait?

Többé-kevésbé. Alex nagyon közel áll hozzám, mindig is szerettem róla írni, annak ellenére is, hogy gyakran elkeserített a helyzete. A történet leginkább érzelmi síkon működik, de jó pár olyan jelenet is olvasható, amelyben belövi magát, és a heroin hatása alatt áll. Ezeket a jeleneteket volt a legizgalmasabb írni.

Miért pont melegek?

Ebben tudok íróként teljesedni. Mivel melegként közel áll hozzám az LMBTQ téma, ezért meg sem fordult a fejemben, hogy másokról írjak.

A drámai témákat is szereted. Mi motivál? Az emberek általában jó dolgokról szeretnek olvasni.

Az igaz, hogy az emberek általában jó dolgokról szeretnek olvasni. Na, engem a boldogságig vezető út érdekel, az A és B pont közötti szakasz. Vallom, hogy az élet sem csak a jó dolgokról szól, ez egyértelmű, és muszáj olyasmiről is írni, ami fáj, de jelen van a hétköznapokban. Sokan azzal érveltek, hogy kikapcsolódás gyanánt olvasnak. Igen, valahol én is, de véleményem szerint érdekesebb a fejlődés útjáról olvasni, mint fordulatok nélküli boldogságról.

Ugye, te nem használtál drogot? Néhány jelenet – ami a FB csoportodban olvasható – annyira hitelesre sikerült, hogy felmerült bennem ez a kérdés!

Ezt bóknak veszem. Örülök, hogy tetszettek a részletek, bár jócskán át lesznek dolgozva. És nem, nem éltem semmiféle droggal, távol áll tőlem az ilyesmi. Tulajdonképpen még részeg sem voltam, de ez más téma… (nevet)

Egyszerűen csak próbáltam a lehető legjobban azonosulni a karakterrel.

Hogyan ismertetnéd a történtet röviden? Miért Rush a címe?

Maga a regény egy novellából nőtte ki magát, ami a 4-es 6-os utasa címet viselte. Ez az első fejezet, ez került alapos átdolgozásra, ezzel indít a sztori.

A két főszereplő, Zámori Alex és Garay Ábel, egy villamoson utaznak esténként, Budapest belvárosában. Heteken át ugyanabban az időpontban, ugyanazon a szerelvényen találkoznak, de nem igazán törődnek egymással, bár Ábel különlegesnek, érdekesnek találja Alexet. A regény eleje az ő megismerkedésüket, egymásra találásukat bontja ki, míg szépen lassan Alex heroinfüggősége is napvilágra kerül.

A Rush cím is természetesen a heroinhoz köthető. Ez egy érzés, ami néhány másodperctől egy percig tarthat. Ez az érzés akkor érhető el, ha az illető injekciósan, intravénásan használja a felhígított heroint.

Várható folytatás? 

Nem tervezek neki folytatást. Egykötetes történet.

Remélem, sikerült összeszednem minden korábban elhangzott kérdést, és bízom benne, hogy a válaszok is megállják a helyüket!

Köszönöm, hogy velem tartottál, kedves Olvasó!

– Sam Wilberry